Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μαθητές του σχολείου μας στέλνουν τα πειράματά τους στο διάστημα! Και τα τέσσερα πειράματα που σχεδίασαν και έστειλαν οι ομάδες μαθητών των ομίλων STEM του SAT LAB προκρίθηκαν στην επόμενη φάση και από τις 8 Απριλίου θα τρέξουν από τους αστροναύτες του διεθνούς διαστημικού σταθμού.
Πρόκειται για δύο πειράματα που αφορούν τη ζωή στο διάστημα και δύο που αφορούν τη ζωή στη Γη. Τα πειράματα που αφορούν τη ζωή στη Γη έχουν ως στόχο τη φωτογράφιση της επιφάνειας του πλανήτη μας με τον υπολογιστή Astropi που υπάρχει στον διεθνή διαστημικό σταθμό καθώς και την επεξεργασία των φωτογραφιών με τη γλώσσα προγραμματισμού Python, ώστε να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα για την υγεία των φυτών και τη βλάστηση στην επιφάνεια του πλανήτη μας υπολογίζοντας τον δείκτη NDVI (Normalized Difference Vegetation Index). Επίσης, θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν σημάδια της κλιματικής αλλαγής (αλλαγές στις ακτογραμμές, αλλαγές στους υδάτινους πόρους του πλανήτη) πάνω από τις περιοχές που θα περάσει ο ο διεθνής διαστημικός σταθμός κατά την τρίωρη διάρκεια των πειραμάτων (δύο περιφορές γύρω από τη Γη).
Τα δύο πειράματα που αφορούν τη ζωή στο διάστημα έχουν στόχο τη μέτρηση των συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας μέσα στον διεθνή διαστημικό σταθμό, τη μέτρηση της έντασης του μαγνητικού πεδίου της γης από το διάστημα καθώς και τις αλλαγές που μπορεί να προκύπτουν στην ένταση του μαγνητικού πεδίου από την εναλλαγή μέρας νύχτας και τη σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές στην επιφάνεια του πλανήτη.
Μόλις ολοκληρωθούν τα πειράματα στον διεθνή διαστημικό σταθμό η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) θα στείλει τα δεδομένα στο σχολείο μας, ώστε οι ομάδες να ετοιμάσουν τις τελικές αναφορές των πειραμάτων που θα περιέχουν την ανάλυση των δεδομένων και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν.
Ευχόμαστε στις ομάδες μας καλή επιτυχία στη συνέχιση της προσπάθειάς τους.